Sukladnost

Važnost sukladnosti globalno raste a i za nas je, u sklopu naše društvene odgovornosti, već neko vrijeme od velike važnosti.

NATRAG

Sukladnost: Što to znači?

Sukladnost znači pridržavanje ili „sukladnost s“, određenim pravilima ili zabranama, posebno onih koji su navedeni u obaveznom pravu, kao na primjer

 • Zabrana ponašanja koje ograničava konkurenciju
 • Zabrana odobravanja ili prihvaćanja naprimjerene naknade 
 • Zabrana nepoštivanja propisa zaštite na radu
 • Radni uvjeti, itd.

Ne radi se samo o poštivanju odredbe za neki slučaj u zemlji u kojoj je KONICA MINOLTA aktivna, nego u mnogim slučajevima treba voditi računa o zakonskim odredbama u drugim zemljama (napr. SAD, Velika Britanija, EU), povreda kojih može značiti plaćanje velikih kazni koje mogu ugroziti postojanje tvrtke, čak i ako se to loše ponašanje nije dogodilo u toj stranoj zemlji.

Sukladnost obuhvaća poštivanje naše korporativne etike propisane u našem Vodiču o ispravnom ponašanju/ Kodeksu ponašanja i dostupan je svakom zaposleniku putem inter- / intranet, te je najviši prioritet za sve naše akcije i aktivnosti tvrtke. Mi smo se izričito obvezali na našu odgovornost, ne samo kako bi  postigli rast, nego također da bi ispunili naše društvene odgovornosti i da bi dali doprinos društvu.

Dakle, KONICA MOINOLTA uvela je mjere u ranoj fazi:

 • Podrška za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
 • Kodeks ponašanja (vodič)
 • Smjernice ponašanja za Konica Minolta grupu
 • s ciljem promoviranja adekvatnog ponašanja.

Naš zajednički zadatak je da nastavimo ispunjavati ovu obavezu. To zahtjeva naš stalan napor da osiguramo poštivanje propisa i u budućnosti. To je razlog zašto, u ovom trenutku, želimo naglasiti posebnu važnost „sukladnosti“ i za KONICA MINOLTU.

Sukladnost: Zašto je važna?

Naravno da je u KONICA MINOLTI poštivanje statutarnih i korporacijski pravila važno.

Međutim, praksa pokazuje, da se svejedno prijestupi u tvrtki ne mogu isključiti. Zaposlenici o njima ne obaviještavaju nadležne osobe, bilo da se radi o neznanju, navodnoj zaštiti tvrtke, zbog straha od zamijeranja ili pogrešno shvaćene kolegijalnosti.

Svjesni smo da samo saznanje o nedostatcima može stvarno biti teret, čak i za one zaposlenike koji nisu  direktno uključeni u njihov nastanak. Oni se dvoume između lojalnost prema tvrtki i njihovim kolegama. Ne žele nekoga nepravedno optužiti, ali također ne žele prikriti nezakonito ponašanje jer su u tom slučaju zajednički odgovorni za štetu nastalu iz toga.

Neprijavljena kršenja sukladnosti brzo mogu narasti do tako opasnih razmjera da ugrožavaju postojanje tvrke i imaju ogromne posljedice za sve koji su uključeni, osobito kad su nadležna tijela već obaviještena o nedostacima.

Sukladnost: Kako funkcionira?

Sukladnost znači zaštitu poštivanja zakonskih odredbi i korporacijskih pravila uz istovremenu podršku zaposlenicima da to čine.

Za tu svrhu kreirali smo potrebnu strukturu koja će to osigurati:

 • Poznavanje pravila
 • Usmjeravanje/pomoć prema ispravnom ponašanju
 • Otkrivanje svakog kršenja/nedostatka